Thursday, February 5, 2015

20 Jan, Gorgonzola Risotto (Risotto al gorgonzola)

What to do with a piece of Italian DOP Gorgonzola cheese? I asked Marta in Cremona.

Her suggestions were:  

~~With pasta
~~Risotto 
~~Crêpes ai quatri formaggi
~~Pizza
~~Torta salata con pasta sfoglia gorgonzola e mele

I choose to make the Risotto, using a recipe from my favorite Italian cooking site, GialloZafferano.
I made a half recipe.








Gorgonzola Risotto

Serves 4


1 large shallot, minced very finely
1 liter vegetable broth or water, warming on the stove
100 ml white wine
20 g butter
30 g Parmigiano or Grana cheese, grated
350 g Carnaroli rice
150 g Gorgonzola DOP cheese, dolce if possible
Salt and pepper to taste

In a deep saucepan, gently sauté the minced shallot in butter over a low fire.
When the shallot is soft, add the rice to the pan and let it toast for 2 minutes.  Stir constantly.
When the rice is transparent, add the white wine and simmer for a minute.
Add a ladle of hot broth to the rice, stirring constantly. 
Let the rice cook until almost dry, then add another ladle of hot broth.
Repeat stirring in broth by the ladle and let then let simmer.
The broth will have been all used within 20 minutes.
When the risotto is done, add the gorgonzola, which has been broken into small pieces.
Stir in grated grana.  Salt and pepper to taste.  Remove from heat. Serve immediately.

A suggestion is made to reduce the gorgonzola to 100 gr, if one is using the more aged gorgonzola.
 

~~~.~~~.~~~
Risotto al gorgonzola


Ingredienti:
Scalogno 1 grande 
Brodo vegetale, 1 lt 
Vino bianco secco, 100 ml 
Burro 20 g 
Grana padano grattugiato, 30 gr 
Pepe q.b. 
Riso carnaroli, 350 gr 
Gorgonzola dolce, 150 gr

Per preparare il risotto al gorgonzola iniziate mondando lo scalogno e tritandolo molto finemente, poi fatelo appassire a fuoco dolce nel burro che avrete sciolto in un tegame (1). Quando lo scalogno sarà ben appassito aggiungete il riso (2) e fatelo tostare per circa 2 minuti, fino a quando inizierà a diventare trasparente, poi sfumate con il vino bianco (3).
Aggiungete un mestolo di brodo (4) e procedete con la cottura del risotto, aggiungendo brodo ogni qualvolta il risotto si asciugherà. Quando la cottura del risotto sarà quasi terminata mantecate con il gorgonzola a pezzetti (5) e con il grana grattugiato (6). Togliete dal fuoco e pepate a piacere. Servite il risotto al gorgonzola immediatamente!

Consiglio
Se preferite un gusto più deciso, potete utilizzare il gorgonzola piccante, ricordatevi però di diminuire le dosi e utilizzarne circa 100 gr!



No comments:

Post a Comment