Tuesday, March 18, 2014

Babà Rustico Napoletano (Cheese Bread)

I found this recipe for Babà Rustico Napoletano by accident on:  http://blog.giallozafferano.it/paola67/baba-rustico-napoletano/.  

I love cheese bread, but I've never encountered it in Italy.  This recipe from Napoli calls for added cooked ham (prosciutto cotto) and cubes of soft cheese.  Its texture was totally different from the previous Cheese Bread recipe which originated in Luca, Italy.  

I served it to both my bother and my son, as a side for vegetable bean soup. They both loved it.  I was disappointed the ham was so strong with a smokey taste, which would seem totally normal for an American consumer.   I had bought and frozen this seasonal non-nitrate cured ham from Trader Joe's at Christmas. 

I prefer the milder Italian style prosciutto cotto. Next time, I will use a milder French ham. My Italian classmates might enjoy this for a noon snack on Saturday.

POST NOTE:  I made French Toast with several slices I had stored in the freezer.  Fantastic!! 















Rustic BABÀ NAPOLETANO Cheese Bread

400 g flour
2 ½ t dried yeast or 1 cube fresh
50 g olive oil  (butter, optional)
200 ml milk
3 eggs, beaten
1 t sugar
250 g mixed salami, ham and/or mortadella), cubed
250 g soft cheese (scamorza, provolone or fontina), cubed
40 g parmigiano or grana padano, grated
Salt and ground pepper

In a small sauce pan warm 100 ml of milk to lukewarm.   Take off the heat and add sugar and yeast, stirring gently.  Leave to rest until bubbles begin to form.

Meanwhile, cube the meats and cheese into cubes.

In a bowl, mix the yeast mixture into the flour.  Add the remaining milk, 1 t at a time.  Mix well.  Slowing add in the beaten eggs.  Add the oil (or butter) and the grated cheese.  Add a generous pinch of salt and a grind or two of pepper.  Gently knead in the meats and cheese cubes.

Mix well.  The texture will be damp and sticky.

Butter and flour a pan 26 cm in diameter if you do not have a true babà pan.

Cover and let rise in a protected warm location, away from drafts, until it has doubled in height.

Bake at 180 C (356 F) for 40 minutes or until it is golden brown. 
Remove from pan and invert onto a cooling rack.

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BABÀ RUSTICO NAPOLETANO

Ingredienti

400 g di farina manitoba
1 cubetto di lievito di birra
50 g di burro
200 ml di latte
3 uova
1 cucchiaio di zucchero
250 di salumi (salame, prosciutto cotto, mortadella)
250 di formaggi (scamorza, provolone)
40 g di parmigiano o grana padano grattugiato
sale e pepe

In una ciotola sciogliere il lievito in 100 ml di latte tiepido + lo zucchero

Lasciare che il lievito si attivi (si formerà una schiumetta in superficie).

Nel frattempo tagliare i salumi ed i formaggi a cubetti.

In una capiente ciotola mettere la farina ed aggiungervi il lievito sciolto nel latte.

Iniziare a mescolare con un cucchiaio, quindi unire il restante latte. A parte sbattere leggermente le uova.

Aggiungere le uova all’impasto.

Lavorare di nuovo, poi unire il burro sciolto (o nel microonde o a bagnomaria), il formaggio grattugiato, un generoso pizzico di sale ed una macinata di pepe.

Impastare molto bene: si otterrà un composto molto molliccio e appiccicoso.

Aggiungere i cubetti di salumi e formaggi.

Amalgamare benissimo tutti gli ingredienti.

Imburrare ed infarinare lo stampo (io ho utilizzato una comune tortiera a ciambella del diametro di 26 cm poiché non avevo lo stampo da babà).

Versarci dentro l’impasto livellandolo bene (il sotto, poi, diventerà il sopra).

Coprire e mettere a lievitare, fino al raddoppio del volume, in un luogo tiepido ed al riparo da correnti d’aria.

Trascorso il tempo della lievitazione infornare il babà rustico a 180° per 40 minuti.

Una volta sfornato, capovolgerlo sul piatto da portata e servirlo.














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