Tuesday, July 22, 2014

Pomodori secchi sott'olio (Dried tomatoes under olive oil and fresh herbs)

I stopped at Trader Joe's last night only to pick up milk. My plans for the evening changed when I saw these beauties: Mini San Marzano tomatoes from Canada.

As soon as I arrived home, within minutes, I had washed and sliced two bags of tomatoes. Then into the oven they went, resting on parchment paper lined cookie sheets. Normally, I would have followed the traditional recipe, but last night I was greedy hungry for dried tomatoes under oil. My oven was at a higher temperature than normal, since time was limited.




Oven Dried Tomatoes under Oil



2 pounds of fresh San Marzano mini tomatoes

Olive oil, extra virgin

Sea Salt

Fresh rosemary sprigs, washed

Fresh thyme sprigs, washed

2 cloves of garlic, cut in half

Sterilized glass jar, with lid



Preheat oven to 250 F.

Thoroughly wash and drain tomatoes.

Slice each tomato in half lengthwise, into a bowl.

Drizzle and toss with 1 T olive oil.

Cover two cookie sheets with parchment paper.

Lay out the tomato halves on the paper so they do not touch each other.

Lightly salt.


Let dry for 8-10 hours. Check every hour and turn, once they begin to dry.

However, if you must turn up the oven heat, watch to be sure they do not burn.

When the tomatoes have dried, place them into a glass jar and cover with olive oil.  Add garlic, rosemary and thyme, making sure the herbs are also covered with oil.  Close the jar with a lid. Place in refrigerator.  I will eat all of mine within a week or two. 


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Pomodori secchi sott’olio**

Ingredienti per 2 vasetti da 150 gr

Sale q.b.
Zucchero q.b.
Olio di oliva extravergine q.b.
Pomodori lunghi tipo san marzano 2 kg

Preparazione

Per preparare i pomodori secchi sott’olio lavate e tagliate i pomodori a metà nel senso della lunghezza. Sistemateli ordinatamente su una leccarda ricoperta da carta da forno e cospargeteli con un po’ di sale, lo zucchero e un filo d’olio.

Lasciateli nel forno statico a 120 gradi per 8-10 ore

Una leccarda contiene indicativamente 1 kg di pomodori. Si possono infornare le due leccarde contemporaneamente avendo cura di alternarle durante la cottura dei pomodori.

Controllate di tanto in tanto e togliete dal forno quelli che si seccheranno prima degli altri.

Una volta secchi toglieteli dal forno e lasciateli raffreddare su una gratella.

Nel frattempo sterilizzate i vasetti e i coperchi.

Per vedere nel dettaglio la sterilizzazione dei vasetti e lasciateli asciugare per bene su un canovaccio pulito.

Invasate i pomodori secchi sistemandoli a strati, aggiungete un po' d'olio e pressateli un po'

Proseguite con gli strati e infine ricopriteli completamente d’olio.

Chiudete bene con il coperchio e conservate in un luogo fresco e al riparo dalla luce. 
  



 

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